1. Ко организује ходочашће? Да ли организује нека црква, свештеник?
  Сва поклоничка путовања организује лиценцирана туристичка агенција Ловћен, која је лидер у организацији поклоничких путовања. На сва наша вишедневна путовања иде лиценцирани туристички водич са знањем језика земље у коју путујемо, али и духовник путовања који свим поклоницима стоји на располагању за све духовне недоумице.
 2. Зашто морам да потпишем уговор? Могу ли само да уплатим? Да ли могу да платим на поласку?
  Наша туристичка агенције послује у складу са законима Републике Србије. При свакој пријави на путовање морате потписати уговор да сте сагласни са програмом путовања, ценом и општим условима путовања. Процедура је врло проста и може се завршити електронски, поштом или доласком у пословницу наше или неке сарадничке агенције (позовите да Вас упутимо) у Вашем граду. При пријави добијате и инструкције за плаћање, тако да је процедура максимално упрошћена. Уговор апсолутно штити и Ваша права, те је и Вама у циљу да исти потишете. На жалост, плаћање није могуће на поласку. Начин плаћања је јасно наведен у сваком програму путовања.
 3. Да ли могу да платим у еврима? Да ли могу да плаћам на рате и како?
  Плаћање је искључиво у динарима по продајном курсу пословне банке на дан пријаве, када се прави уговор о путовању. У еврима је могуће плаћање једино из иностранства на наш девизни рачун.
  Плаћање на рате је могуће до поласка и за то Вам не треба никакво покриће у виду чекова или административне забране.
  Уколико желите ОДЛОЖЕНО плаћање (рате и по повратку са пута), потребно је да депонујете минимум 15 дана пред пут чекове или административну забрану. Ово је могуће само за држављане Р.Србије. 
  За иностране грађане је могуће плаћање на одложено, само уколико неко из Србије потпише уговор за Вас и депонује своје чекове.
 4. Зашто храна није укључена у аранжман?
  Поклоничка путовања су врло специфичан тип путовања. Циљ сваког путовања поред поклоњења светињама јесте Света литургија. Хотели најчешће нуде услугу ноћења са доручком, али због тога што већина верника приступа Светом причешћу, а и остали не једу пре литургије, одлучили смо да на поклоничким путовањима не укључујемо храну у аранжман. Често се деси да по благослову духовника неки поклоници не посте, неки посте, другачије посте… Свакако, наши водичи су увек на располагању да обезбеде и упуте путнике да се успут хране по најповољнијим ценама.
 5. Колико често правите паузе? Узео бих нешто из бункера.
  Постоји законска регулатива која регулише и паузе које возачи морају да имају. Паузе се праве на око 4,5 сата или чешће. Гледамо УВЕК да изађемо у сусрет путницима, али и да паузе не ремете програм путовања. Паузе се праве чешће дању када је већа потреба него ноћу, а просек је на око 3часа. Бункери се не отварају у току путовања, што путницима назначимо у поруци обавештења, већ по доласку у смештај или одређену дестинацију. Ово је посебно важно за вашу безбедност. Наиме, како возачи пре свега брину о безбедности свих путника, на паузи треба да одмарају, да се окрепе, а не да истоварају и утоварају ствари. Те је заиста наша молба да све ствари које вам требају у току пута понесете са собом у личном пртљагу.
 6. Како да се припремим за путовање? Да ли треба да постим?
  О припремама, начину припреме, евентуалним ванредним постовима и слично најбоље да се посаветујете са парохијским свештеником или духовником пре путовања. Свакако ћете на самом путовању моћи да добијете препоруку и савет духовника путовања. Нико из агенције не може давати такве савете.
 7. Да ли ће бити исповести и причешћа на путовању?
  Како смо навели, циљ сваког путовања поред поклоњења светињама јесу Свете литургије на којима можете да се причестите. Уколико желите, о томе се можете саветовати на путу и са духовником путовања.
  Што се тиче исповести, најбоље је да се исповедите пре пута код свог парохијског свештеника/духовника уколико за тим осетите потребу и/или имате такав благослов.
  Духовник путовања ће исповедати оне који желе и имају потребу у светињама где добије благослов игумана/игуманије манастира у којем смо.
 8. Да ли могу да добијем број свештеника или водича да их нешто питам?
  Све информације можете добити од запослених у агенцији. Уколико на неко питање немамо одговор, потрудићемо се да га сазнамо што је пре могуће и обавестимо Вас. Број свештеника можете добити на самом путовању уколико он то одобри, а број водича добијате при обавештењу о поласку.
 9. Да ли могу да добијем два места? Да ли могу да седим напред? Да ли могу да седим са леве стране?
  Уколико желите два места постоји могућност доплате.
  Нумерација седишта се ради по пријави уз приоритете (свештенство, монаштво, тешко болесни и немоћни). Све Ваше захтеве уписујемо у напомену и трудимо се да их испоштујемо.
 10. Колико пара понети на пут? Где да променим новац? Која је валута у земљи у којој путујем?
  Незахвално је дати такав савет, јер свако има другачије потребе на путу. На сваком од путовања водич ће Вас упутити где да промените новац и упознати са валутом земље и курсом који је актуелан. На пут је најбоље понети евро који се може променити у свакој земљи која нема евро као валуту.
 11. Да ли морам да доплатим једнокреветну собу пошто идем сам на ходочашће?
  Не, не морате. Ми наше поклонике спајамо и трудимо се да то буде пре свега по полу, годинама, месту боравка, па и томе да ли се можда знају са неког од претходних путовања. 
  Уколико инсистирате да будете у једнокреветној соби, доплата је назначена у програму путовања, уколико је то уопште могуће (у конацима манастира не постоји та могућност).

Ходочашћа са благословом
Туристичка агенција Ловћен