desnica svetog jovana krstitelja

Московљанин Владимир Иванович Мастјуков, који се пуних пет година кретао помоћу штака, чудом светог Јована Крститеља задобио је исцељење у Храму Христа Спаситеља у Москви и проходао после поклоњења Светој десници највећег рођеног од жене, јавио је из Москве Радио-Светигори сабрат Цетињског манастира, јеромонах Петар (Драгојловић).

„Да би чудо било веће, вест о томе је преко скоро читаве насловне стране донео прокомунистички лист „Комсомољскаја правда“, каже отац Петар који се налази у пратњи ове велике Светиње на њеном путу по православној Русији.

Према његовим ријечима, овај дневни лист под насловом „Десница Светог Јована Крститеља творила чудеса“ преноси причу о Владимиру Ивановичу Мастјукову, пензионеру који је више од пет година ходао помоћу штака јер је, како је сам изјавио овом листу, „оболео од лошег живота“.

Њега су у Храм Христа Спаситеља 8. јуна довели рођаци и после прочитане молитве над Десницом Светог Јована, када су кренули да му помогну да изађе из Храма, Мастјуков је узвикнуо: „Пустите ме, ја ћу сам ићи“. Он сведочи да су му се у том тренутку у ногама појавиле лакоћа и сила, да је истог тренутка почео нормално да хода.

О овом догађају пише и један од најугледнијих дневних листова у Енглеској „Дејли телеграф“, казао је Радио-Светигори монах Павле (Кондић) који се налази на студијском боравку у Оксфорду. Наиме, овај лист је објавио чланак свог дописника из Москве Адријана Блуфилда под насловом „Чудо руке Светог Јована Крститеља“. У чланку се говори о боравку Претечине Деснице у Москви и наводе два примера њеног чудотворења.

„Дејли телеграф“ пише да се Владимир Мастјуков, који је пре пет година због ударца изгубио контролу над ногама, поклонио овој светињи и тренутак после целивања одбацио своје штаке и изашао из Храма Христа Спаситеља. „Осећао сам велику лакоћу у целом телу, слава Богу“, преноси „Дејли телеграф“ Мастјуковљеве речи.

Лист у истом чланку пише о километарским редовима пред највећим православним храмом на свету који не јењавају већ шест дана, од доласка Свете Деснице из Цетињског манастира у Москву. „Да је овај чланак објављен у каквим црквеним новинама“, каже отац Павле, „овде у Енглеској не би завредио толику нашу пажњу, али овде у Енглеској, која је већ дуже времена под снажним утицајем секуларизма, објављивање овако коректног чланка у овом утицајном и високотиражном дневнику је својеврсно чудо које се такође може приписати Претечиној Десници“, закључио је он.

 

Ширите православље:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *