Хришћански Египат
КАИРО, АЛЕКСАНДРИЈА, СИНАЈ
– директним летом из Београда-

—————————-

12.04./20.04.2024.

 

Иако је само десетак процената Хришћана у Египту, поред велике коптске заједнице, Александријска патријаршија има јуриздикцију над древним светињама Египта и у диптиху је друга патријаршија свих Православних Цркава по части, одмах иза Васељенске. Сазнајте шта Србе веже за Синај. Посетите чудесно синајско полуострво које спаја два континента. Осетите дух престонице Египта…

ПРОГРАМ ПУТОВАЊА:

1.дан (12.04.) – Састанак групе на аеродрому Никола Тесла у Београду у вечењим часовима (3 сата пред полетање авиона).Кратак инфо-састанак. Аеродромске формалности. Полетање авиона компаније AIRSerbia у 23.15 часова по нашем времену.

2.дан (13.04.) – Слетање на аеродром у Каиру око 02.10 часова по реду летења авио компаније. Граничне формалности, те наставак пута ка Александрији (удаљена око 210км) и обилазак манастира Светог Саве Освећеног, где се налази стуб на ком је мучена Света Катарина. Ту је боравио и Свети Нектарије егински неколико година. Затим обилазак комплекса Александријске патријаршије са црквом Благовести из почетка 20. века. Панорамски обилазак града са посетом и обиласком Александријске библиотеке (улазница у цену) . Ручак у локалном ресторану (у цени) . Слободно време на месту на ком се налазио Фарос – једно од чуда старог доба, светионик. Шетња Александријским Корнишом (шеталиште на обали) и дегустација локалног оријенталног дезерта. Одлазак у Каиро. Смештај у хотел 3* у ширем центру града у 1/2 и 1/3 собама. Вечера. Ноћење.

3.дан (14.04.) – Доручак. Одлазак у обилазак хришћанског дела града: манастир Светог Ђорђа (10. век) налази се на Вавилонској тврђави и припада Александријској патријаршији. У оквиру комплекса се налази гробље и капела посвећена Светој породици. Обилазак цркве Свете Варваре, цркве Светог Николе у којој је служио и у чијем је конаку живео Свети Нектарије Егински. Коптска црква посвећена Пресветој Богородици или Висећа црква је саграђена у 3. веку. Ова пећина се сматра најсветијим местом хришћанства у Египту, јер је у њој боравила Света породица. Црква Светих Сергија и Вакха, Слободно време. Вечера. Ноћење.

4.дан (15.04.) – Доручак. Одлазак у обилазак Коптских светиња путем Свете породице. Обилазак манастира Светог Симона Кожара на Мокатам планини (улазница у цени) . Одлазак до цркве Пресвете Богородице у Мадију, једне од најпознатијих коптских цркава у Каиру. Обилазак цркве Пресвете Богородице у Мосторуду, где се налази и пећина са бунаром који је познат као место купања Исуса Христа и где се Света породица склонила на свом путу. Слободно време. Око 16.30 часова трансфер до реке Нил на крстарење и вечеру уз локално уметнички програм. Трансфер до хотела. Ноћење

5.дан (16.04.) – Доручак. Одлазак на плато Гиза одакле се пружа величанствени поглед на Кеопсову, Кефренову, Микеринову пирамиду и славну Сфингу. Обилазак једног од највећих базара на отвореном – Хан ел Халилија. Слободно време. Повратак у хотел. Вечера. Ноћење.

6.дан(17.04.) – Доручак. Одјава из хотела и одлазак у манастир Свете Катарине који се налази у подножју Синајске горе. (450км, вожња траје око 6 сати са успутним задржавањима). Трансфер кроз долину Фиран уз пратњу полицијског конвоја. Долазак у Манастир у касним подневним часовима, смештај у конацима, слободно време. Вечера. Ноћење.

7.дан (18.04.) – Устајање у току ноћи. Пењање на Мојсијеву гору уз водство локалног Бедуина(надморска висина 2285 метара). Успон траје око 4 сата. За оне којима здравље и физичка кондиција не дозвољавају пењање, присуствовање Светој Литургији у манастиру. Доручак. Одмор. Обилазак манастирског комплекса са црквом Преображења Господњег…Слободно време. Вечера. Ноћење.

8.дан (19.04.) – Присуствовање Светој Литургији. Доручак. Слободно време до поласка у Каиро. Трансфер кроз долину Фиран (Вади Феиран) уз пратњу полицијског конвоја. Долазак у Каиро у вечерњим часовима. Вечера у ресторану. Одлазак на аеродром. Слободно време.

9.дан (20.04.) – Граничне формалности. Полетање авиона AIRSerbia у 03:55 часова. Слетање на аеродром „Никола Тесла“ у 06:55 часова. Крај програма.

 

 

ЦЕНА: 75.000 дин + 350е  ПРИЈАВА

Од 30.01.2024. могућа промене цене карте , самим тим и цена аранжмана

Цена за стране држављане:  990е
(на девизни рачун по инструкцијама које добијате приликом пријаве)


Плаћање динарског дела на рате до 15. децембра 2024. уз обавезан неповратни депозит који се плаћа по пријави од 45.000  динара по ОУП авио компаније. Неповратни депозит је укључен у цену од 75.000 дин и за пријављене до 01.02.2024. могуће је платити у две рате и то први део од 25.000 динара приликом пријаве (у року од 48 часова) и 20.000 у року од месец дана након пријаве.

ТЕРМИН:  12.04./20.04.2024.

 

У случају ранијег визирања (држављани којима је виза потребна пре слетања на аеродром), неопходно је узети индивидуалну карту на истом лету, те је цена за те путнике 35000 дин. + 350е.


Аранжман обухвата:

 • Авио карту на релацији Београд – Каиро – Београд са чекираним пртљагом од 23кг и ручним пртљагом 8кг (40*23*55 цм)
 • 4 полупансиона (ноћења са доручком и вечером) у хотелу 3* у 1/2 и 1/3 собама са купатилом у ширем центру Каира
 • 2 полупансиона (ноћења са доручком и вечером) у манастирсом конаку Свете Катарине
 • Додатни ручак у Александрији први дан
 • Додатна вечера последњи дан
 • Превоз туристичким бусом у Египту
 • Крстарење Нилом (једна вечера ће бити организована на броду уместо у хотелу уз уметнички програм)
 • Лиценцираног пратиоца групе
 • Локалног водича све време боравка на енглеском
 • Локални бедуин при успону на Мојсијеву гору
 • Обавезан бакшиш за водича, возача и хотелско особље
 • Улазнице за плато Гизе
 • Улазница за Александријску библиотеку
 • Улазнице у пећинску цркву Симона кожара
 • Све улазнице наведене програмом
 • Духовно водство путовања
 • Међународно путно здравствено осигурање   (групна полиса са покрићем до 15.000е за путнике од 19 до 75 година старости, за млађе и старије НА УПИТ ) искључиво за власнике српских пасоша који имају пребивалиште у Р.Србији
  СВИ ОСТАЛИ ПУТНИЦИ ДУЖНИ СУ САМИ УРАДИТИ ОСИГУРАЊЕ

Аранжман не обухвата:

 • Индивидуалне трошкове
 • Улазнице за одређене локалитете који нису наведени програмом (инфо код локалног водича)
 • Ручкове сем где је наведено
 • Музеј у манастиру Свете Катарине
 • Доплата за 1/1 собу –  50.000 дин. (није могуће у манастиру) – није неопходна доплата за 1/1 уколико се пријавите сами (могуће је спајање путника по полу, сличних година)
 • Виза која се плаћа на лицу места  за држављане Србије – 25 долара (држављани других земаља морају се сами распитати о визном режиму)

*Уколико се путник пријави сам, а не жели једнокреветну собу можемо га спојити са путницима истог пола приближних година.
* Уколико безбедносна ситуација не буде дозволила одлазак на Синај у датом моменту, агенција задржава право измене програма.

Плаћање динарског дела аранжмана је могуће до 15.12.2024. уз неповратни депозит од 45000 дин. у случају одустанка, који је обавезан при резервацији независно од начина плаћања (за пријављене до 01.02.2024. могуће је платити у две рате), а који подлеже општим условима путовања авио-компаније који су такође саставни део уговора о путовању. Депозит је могуће пренети на замену (другог путника) до 20 дана пред полазак када је неопходно авио компанији доставити податке. После овог рока депозит није могуће пренети или на други начин искористити, јер авио компанија средства задржава независно од разлога одустанка.
Девизни део се плаћа ино партнеру на лицу места и подразумева обавезне излете обухваћене програмом.
Остатак од комплетног износа подлеже редовним општим условима путовања агенције Пеллегрини травел која је организатор овог путовања, са лиценцом ОТП A33/2022 , те гаранцијом банке на 30.000 еур.


Напомена: Молимо да своје помјанике испишете у више примерака пре поласка на путовање и исповедите се код свог свештеника уколико за то имате потребу. Духовник путовања ће свакако бити на располагању. Како ћемо имена остављати у храмовима Александријске патријаршије, моћете поменике писати латиницом.

 

УСЛОВИ, НАЧИН ПЛАЋАЊА, НАПОМЕНЕ:

Плаћање је у динарима на рачун агенције који се добија уз уговор са инструкцијама за плаћање. Могуће је плаћање динарског дела на рате до поласка без чекова или до 15.12.2024. уз чекове, али са уплатом неповратног депозита по пријави. Девизни део се плаћа ино партнеру на лицу места и подразумева обавезне излете обухваћене програмом.

– Молимо да посебно обратите пажњу на тачку 12. Општих услова путовања која се односи на одустанак путника од путовања. ОУП су саставни део уговора који потписујете приликом пријаве.

– Агенција задржава право отказа аранжмана у случају недовољног броја путника најкасније 7 дана пред полазак, и измену редоследа обилазака и смештаја због непредвиђених околности. Смештај може бити исте или боље категоризације.

– Агенција има право нумерације седишта. Сва седишта у аутобусу су стандардизована и прошла су технички преглед надлежне установе, те не постоји могућност избора седишта. Специјални захтеви за избор седишта се раде на упит и посебно се наплаћују уколико за то има могућности. Доплата за друго седиште је такође евентуално могућа, уз претходни упит. Тоалети у аутобусу нису у функцији, а паузе се праве спрам законских возачких сатница. Организатор настоји да изађе у сусрет за чешће паузе уколико је то могуће.

– Минимум 45 путника за реализацију аранжмана. У случају мањег броја пријављених агенција задржава право промене цене уз сагласност пријављених путника. У случају неслагања путника, агенција задржава право отказа аранжмана седам дана пред почетак путовања! Организатор путовања задржава право измене редоследа појединих садржаја у програму у току путовања због једноставније реализације.

– У собе се улази првог дана боравка од 14:00 – 00:00 часова (постоји могућност ранијег или каснијег уласка услед „више силе“). Хотели и апартмани из понуда регистровани су, прегледани и стандардизовани од стране Националне туристичке асоцијације државе у којој се налазе, сем за оне који нису категорисани што је јасно назначено у програму. За евентуална одступања и квалитет услуге у оквиру хотела организатор путовања не сноси одговорност. То искључиво зависи од хотела. Организатор задржава право промене хотела у истој или вишој категорији. Организатор путовања задржава право размештаја путника по собама, уколико нису доплатили одређену структуру собе. Организатор ће се трудити да путнике споји у смештајне јединице увек водећи рачуна о полној структури, а трудиће се и да спаја путнике сличних година, што не може бити обећано. Тако се избегава обавезна доплата за једнокреветну собу и евентуалне доплате за двокреветну собу (ако је то назначено програмом). Квалитет интернет конекције у смештају где је назначено да га има није гарантован и зависи од пружаоца интернет услуге, техничке опреме и временских услова.

– Аутобус ће путнике довести до физички најближе могућег места смештајној јединици, а путници су дужни да сами свој пртљак понесу до објекта.

– Манастирски конаци нису категоризовани и квалитет се разликује од манастира до манастира.

– Дужина трајања слободног времена за индивидуалне активности током програма путовања зависи од објективних околности (нпр. дужине трајања обилазака, термина полазака…).

– За све информације дате усменим путем, агенција не сноси одговорност. Једино валидан је писани програм путовања истакнут у просторијама агенције организатора или овлашћеног субагента.

– Организатор путовања задржава право промене програма путовања услед непредвиђених објективних околности (нпр. гужва на границама, гужва у саобраћају, затварање неког од локалитета предвиђеног за обилазак…) – Потписник уговора о путовању или представници групе путника обавезни су да све путнике упознају са уговореним програмом путовања, условима плаћања и Општим условима путовања организатора путовања.

-Тачно време поласка агенција одређује најкасније 24ч. пред путовање. Време доласка се не може предвидети јер зависи од пуно фактора.

– Факултативни излети нису обавезни део програма и зависе од броја пријављених путника. Цена се састоји од трошкова резервације, превоза, водича, улазница, организације… Термини факултативних излета су променљиви и зависе од слободних термина по локалитетима, броја пријављених путника и објективних околности.

– Лични пртљаг унесите са собом у аутобус. Пртљаг из бункера се не вади до смештаја у хотел/апартман/манастир, јер возачи своје паузе користе за одмор, ради ваше безбедности.

– Двокреветна соба може да садржи два одвојена кревета или један брачни кревет, а трокреветна соба три одвојена лежаја или један брачни и један одвојени, итд.

– Полазак је из Београда, и успутно стајање је могуће само на предвиђеним стајалиштима за туристички аутобус, ради ваше безбедности и то само ако аутобус пролази том рутом. Дакле, успутно скупљање путника је могуће само уколико се место стајања поклапа са рутом и уколико је потпуно безбедно за заустављање аутобуса.

-У аутобусу се слушају искључиво духовне песме на свим језицима. Путовање је са благословом духовника и духовно руковођено свештеником.

– Агенција не сноси одговорност за непредвиђене околности на путу и евентуална кашњења.

– За путнике који поседују биометријски пасош Р.Србије није потребна виза ни за једну од земаља кроз коју пролазимо, док се држављани других земаља који не поседују пасош Р.Србије морају сами распитати о визном режиму, те и сами обезбедити визу ако је то потребно. Агенција не сноси одговорност за добијање/одбијање визе и новац се не враћа у случају одбијања, тј. и у овом случају важе ОУП организатора путовања агенције Пеллегрини травел (тачка 12. која се тиче одустанка путника од путовања).

– Организатор путовања није овлашћен и не цени ваљаност путних и других исправа. Препорука је да проверите потребно важење пасосша за земљу у коју идете, а најчешће је то 3 или 6 месеци по повратку са путовања, у зависности од земље у коју се путује. У случају невалидности пасоша, агенција не сноси одговорност и није дужна да врати новац.

– Агенција ни на који начин не може да утиче и не сносни одговорност на дискреционо право граничне полиције било које од земаља кроз које пролазимо да не пусти путника у одређену земљу или га депортује. У том случају не постоји обавеза повраћаја уплаћених средстава.

– Измене имена путника, броја пасосша, измене места уласка или било које друге измене које се тичу саме реализације путовања могуће су најкасније 5 дана пред пут. Свака измена после тог времена сматраће се одустанком и новом пријавом где је задржавање 100% по одустаку.

– Због недовољног броја путника или услед више силе, агенција може отказати путовање до 7 дана пред полазак уз враћање новца приајвљеним путницима.

– Код авио аранжмана могуће је благо померање датума путовања у зависности од тренутка формирања групе и реда летења авио компаније.

 

*Уз ову понуду важе општи услови путовања агенције Пеллегрини травел. Организатор Пеллегрини травел, Лиценца ОТП 33/2022

Молимо да погледате рубрику често постављена питања.

 

Ширите православље:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *