ГРУЗИЈА
са обиласком Солуна

—————————-

08.05. / 16.05.2024.

 

Ходочашће у Грузију је посебно искуство, јер то је земља народа који се веома поноси што њихова Црква води историју још од апостола и што је једна од најстаријих. Али уверићете се да су  Грузини „тихи“ у својој вери и некако дирљиво побожни. Кажу да у овој православној земљи нема некрштених – сваки Грузин је хришћанин. Тај корен побожности у грузинску земљу је пустила Света равноапостолна Нина, који народ у овој земљи изузетно воли и поштује.

Велика светитељка! Исцељивала је болесне и немоћне још за живота, Христовим именом и молитвама Његове мајке, Пресвете Богородице, а када се упокојила, чуда су наставила да се догађају и на њеном гробу – чија посета је планирана нашим програмом поклоничког путовања.

ПРОГРАМ ПУТОВАЊА:

1. дан (08.05.) – Полазак у веома раним јутарњим часовима из Београда са договореног места. Вожња према солунском аеродрому. Граничне формалности.  Уколико се стигне раније у Грчку (зависи од гужве на граници), обилазак цркве Светог Димитрија и слободно време у Солуну. Долазак на аеродром око 19 часова и чекирање, те аеродромске формалности. Полетање компанијом „ВИЗ АИР“ у 21.40 по реду летења по локалном времену.

2. дан (09.05.) –  Слетање по локалном времену у 1.15 часова. Одлазак у хотел 3*  у 1/2 , 1/3  собама са купатилом. Слободно време. Одмор до 10 часова. Доручак, те обилазак манастира Моцамета– малог, али значајног средњовековног манастира који је повезан подземним пролазима са манастиром Гелати. У манастиру Моцамета се чувају мошти Аргвети племића – два брата Давида и Константина који су мученички страдали исповедајући веру Хришћанску. Обилазак манастира Гелати који датира са самог почетка 12. Века који је основа краљ Давид четврти, где се налази и његов гроб.  Полазак за Тбилиси. Долазак у Тбилиси у вечерњим часовима. Смештај у хотелу  3* у Тбилисију у 1/2 , 1/3 собама са купатилом.

3. дан (10.05.) – Доручак. Одлазак у манастир Бодбе који је подигнут на месту где се Господу представила Света равноапостолна Нина 338.године. Поклоњење целебним моштима Свете Нине које су похрањене у гробу у саборном храму. Могућност погружавања на источнику Свете Нине (20 минута пешачења низ степенице – могуће отићи и таксијем). Одлазак до живописног градића Сигнагхи и мало слободног времена. Потом повратак у Тбилиси и обилазак саборног храма Самебе – Свете Тројице и споменика Хроника Грузије. Повратак у исти хотел.

4. дан (11.05.) – Доручак. Одлазак у Гареџијски манастир који се налази у пустињи на самој граници са Азербејџаном. Манастир је основао Свети Давид Гареџијски у 6.веку.  Повратак у Тбилиси и пешачка тура: Обилазак старог језгра града – цркве Мехети посвећене Пресветој Богородици , места где је мученички страдала Света Сузана у 6. веку и цркве Сиони саграђене у 6.веку која је била Саборни храм до изградње Самебе, Анцисхати цркве, најстарије сачуване цркве у Тбилисију. Повратак у исти хотел у вечерњим часовима.

5. дан (12.05.) –Ланч пакет – доручак. Рано ујутру полазак за Мцхету, стару престоницу Грузије, и одлазак на литургију у Светицховели цркву подигнуту у 4. веку, која је била место крунисања и сахрањивања владара.  И ако је пронађено само 6 гробова, сматра се да овде почива 10 владара. Црква чува највећу светињу Грузије, хитон Господњи који је од римских војника откупио грузијски Јеврејин из Мцхете, брат Свете Сидоније, која се упокојила са хитоном Господњим у рукама. На њеном гробу је подигнута капелица где је и камен који има поре у облику Хитона. После литургије обилазак манастира Самтавро са црквом посвећеном Преображењу Господњем који је један од највећих светиња Грузије саграђеног у 4. веку заслугама краља Миријана 3. који је са краљицом Наном ту и сахрањен. Овај краљевски пар примио је Хришћанство од Свете Нине и прогласио је званичном религијом. Источно од Преображењског храма налази се прва црква Свете Нине из 4. века са фрескама из 19. века, подигнута на месту где се светитељка молила у својој колиби. У манастиру почива и новоканонизовани светитељ старац Гаврило грузијски (Ургебадзе). Одлазак до цркве Џвари одакле се пружа предиван поглед на Мцхету древну престоницу Иверије. Ово је првобитно био пагански храм, али Света Нина подигавши крст овде, почела су се дешавати многа чуда, те је ово постало велико место ходочашћа. Мала црква Џвари подигнута је 545.године , а велика око 590-605. године заслугама краља Стефана 1. Обилазак манастира Шио Мгвиме који је из 6.века. Повратак у хотел у Тбилисију. Ноћење.

6. дан (13.05.) – Доручак. Обилазак манастира Бетанија који се налази на 20ак км од Тбилисија и који је добио име по граду Бетанији. У манастиру је кратко време  боравио старац Гаврило, те повратак у Тбилиси и слободно време (препорука за вожњу жичаром и обилазак тврђаве Нарикала). Повртак у хотел у Тбилисију. Ноћење.

7. дан (14.05.) – Доручак. Полазак за Кутаиси. Успутни обилазак  манастир Самтависи. Одлазак у град Гори и мало слободног времена. Обилазак манастира Атенски Сион из 7 века и женског скита истог манастира који је у близини.  Долазак у Кутаиси у вечерњим часовима. Смештај у хотел 3* у 1/2 и 1/3 собама са купатилом. Ноћење.

8. дан (15.05.)– Доручак. Одлазак до саборног храма Баграти који се сматра за симбол уједињења Грузије и датира из 10 века. Слободно време у Кутаисију. Полазак на аеродром и аеродромске формалности. Полетање по реду летења авио копанијом „ВИЗ АИР“ у 19.15 часова по локалном времену, а слетање у Солун у 21.05 часова по локалном времену. Полазак за Београд.

9. дан (16.05.)– Долазак у јутарњим часовима у Београд.

 

 

ЦЕНА: 55000 дин + 300е  ПРИЈАВА

Од 20.01.2024. могућа промене цене карте , самим тим и цена аранжмана

Цена за стране држављане:  770е
(на девизни рачун по инструкцијама које добијате приликом пријаве)


Плаћање динарског дела на рате до 15. децембра 2024. уз обавезан неповратни депозит који се плаћа по пријави од 25.000  динара по ОУП авио компаније. Неповратни депозит је укљуен у цену од 55.000 дин.

ТЕРМИН:  8.05./16.05.2024.


Аранжман обухвата:

 • Авио карту на релацији Солун – Кутаиси – Соун са чекираним пртљагом од 10кг и ручним пртљагом димензија 40 х 30 х 20 цм
 • Трансфер до аердрома у Солуну из Београда и назад
 • 7 ноћења са доручком у хотелима 3* у 1/2 и 1/3 собама са купатилом у ширем центру града по програму
  (од тога 1 доручак ће бити ланч-пакет због литургија)
 • Превоз туристичким бусом у Грузији
 • Лиценцираног пратиоца групе.
 • Локалног водича у Тбилисију
 • Духовно водство путовања
 • Међународно путно здравствено осигурање   (групна полиса са покрићем до 15.000е за путнике од 19 до 75 година старости, за млађе и старије НА УПИТ ) искључиво за власнике српских пасоша који имају пребивалиште у Р.Србији
  СВИ ОСТАЛИ ПУТНИЦИ ДУЖНИ СУ САМИ УРАДИТИ ОСИГУРАЊЕ

Аранжман не обухвата:

 • Индивидуалне трошкове
 • Улазнице за локалитете  где се исти налаћује
 • Храну сем где је наведено
 • Доплата за 1/1 собу –  40.000 дин.

*Уколико се путник пријави сам, а не жели једнокреветну собу можемо га спојити са путницима истог пола приближних година.

Плаћање динарског дела аранжмана је могуће до 15.12.2024. уз неповратни депозит од 25000 дин. у случају одустанка, који је обавезан при резервацији независно од начина плаћања, а који подлеже општим условима путовања авио-компаније који су такође саставни део уговора о путовању. Депозит је могуће пренети на замену (другог путника) до 20 дана пред полазак када је неопходно авио компанији доставити податке. После овог рока депозит није могуће пренети или на други начин искористити, јер авио компанија средства задржава независно од разлога одустанка.
Девизни део се плаћа ино партнеру на лицу места и подразумева обавезне излете обухваћене програмом.
Остатак од комплетног износа подлеже редовним општим условима путовања агенције Пеллегрини травел која је организатор овог путовања, са лиценцом ОТП A33/2022 , те гаранцијом банке на 30.000 еур.


Напомена: Молимо да своје помјанике испишете у више примерака пре поласка на путовање и исповедите се код свог свештеника уколико за то имате потребу. Духовник путовања ће свакако бити на располагању. Грузијски свештеници углавном знају руски, те пишите ћирилицом.

 

УСЛОВИ, НАЧИН ПЛАЋАЊА, НАПОМЕНЕ:

Плаћање је у динарима на рачун агенције који се добија уз уговор са инструкцијама за плаћање. Могуће је плаћање динарског дела на рате до поласка без чекова или до 15.12.2024. уз чекове, али са уплатом неповратног депозита по пријави. Девизни део се плаћа ино партнеру на лицу места и обухвата обавезне излете обухваћене програмом.

– Молимо да посебно обратите пажњу на тачку 12. Општих услова путовања која се односи на одустанак путника од путовања. ОУП су саставни део уговора који потписујете приликом пријаве.

– Агенција задржава право отказа аранжмана у случају недовољног броја путника најкасније 7 дана пред полазак, и измену редоследа обилазака и смештаја због непредвиђених околности. Смештај може бити исте или боље категоризације.

– Агенција има право нумерације седишта. Сва седишта у аутобусу су стандардизована и прошла су технички преглед надлежне установе, те не постоји могућност избора седишта. Специјални захтеви за избор седишта се раде на упит и посебно се наплаћују уколико за то има могућности. Доплата за друго седиште је такође евентуално могућа, уз претходни упит. Тоалети у аутобусу нису у функцији, а паузе се праве спрам законских возачких сатница. Организатор настоји да изађе у сусрет за чешће паузе уколико је то могуће.

– Минимум 45 путника за реализацију аранжмана. У случају мањег броја пријављених агенција задржава право промене цене уз сагласност пријављених путника. У случају неслагања путника, агенција задржава право отказа аранжмана седам дана пред почетак путовања! Организатор путовања задржава право измене редоследа појединих садржаја у програму у току путовања због једноставније реализације.

– У собе се улази првог дана боравка од 14:00 – 00:00 часова (постоји могућност ранијег или каснијег уласка услед „више силе“). Хотели и апартмани из понуда регистровани су, прегледани и стандардизовани од стране Националне туристичке асоцијације државе у којој се налазе, сем за оне који нису категорисани што је јасно назначено у програму. За евентуална одступања и квалитет услуге у оквиру хотела организатор путовања не сноси одговорност. То искључиво зависи од хотела. Организатор задржава право промене хотела у истој или вишој категорији. Организатор путовања задржава право размештаја путника по собама, уколико нису доплатили одређену структуру собе. Организатор ће се трудити да путнике споји у смештајне јединице увек водећи рачуна о полној структури, а трудиће се и да спаја путнике сличних година, што не може бити обећано. Тако се избегава обавезна доплата за једнокреветну собу и евентуалне доплате за двокреветну собу (ако је то назначено програмом). Квалитет интернет конекције у смештају где је назначено да га има није гарантован и зависи од пружаоца интернет услуге, техничке опреме и временских услова.

– Аутобус ће путнике довести до физички најближе могућег места смештајној јединици, а путници су дужни да сами свој пртљак понесу до објекта.

– Манастирски конаци нису категоризовани и квалитет се разликује од манастира до манастира.

– Дужина трајања слободног времена за индивидуалне активности током програма путовања зависи од објективних околности (нпр. дужине трајања обилазака, термина полазака…).

– За све информације дате усменим путем, агенција не сноси одговорност. Једино валидан је писани програм путовања истакнут у просторијама агенције организатора или овлашћеног субагента.

– Организатор путовања задржава право промене програма путовања услед непредвиђених објективних околности (нпр. гужва на границама, гужва у саобраћају, затварање неког од локалитета предвиђеног за обилазак…) – Потписник уговора о путовању или представници групе путника обавезни су да све путнике упознају са уговореним програмом путовања, условима плаћања и Општим условима путовања организатора путовања.

-Тачно време поласка агенција одређује најкасније 24ч. пред путовање. Време доласка се не може предвидети јер зависи од пуно фактора.

– Факултативни излети нису обавезни део програма и зависе од броја пријављених путника. Цена се састоји од трошкова резервације, превоза, водича, улазница, организације… Термини факултативних излета су променљиви и зависе од слободних термина по локалитетима, броја пријављених путника и објективних околности.

– Лични пртљаг унесите са собом у аутобус. Пртљаг из бункера се не вади до смештаја у хотел/апартман/манастир, јер возачи своје паузе користе за одмор, ради ваше безбедности.

– Двокреветна соба може да садржи два одвојена кревета или један брачни кревет, а трокреветна соба три одвојена лежаја или један брачни и један одвојени, итд.

– Полазак је из Београда, и успутно стајање је могуће само на предвиђеним стајалиштима за туристички аутобус, ради ваше безбедности и то само ако аутобус пролази том рутом. Дакле, успутно скупљање путника је могуће само уколико се место стајања поклапа са рутом и уколико је потпуно безбедно за заустављање аутобуса.

-У аутобусу се слушају искључиво духовне песме на свим језицима. Путовање је са благословом духовника и духовно руковођено свештеником.

– Агенција не сноси одговорност за непредвиђене околности на путу и евентуална кашњења.

– За путнике који поседују биометријски пасош Р.Србије није потребна виза ни за једну од земаља кроз коју пролазимо, док се држављани других земаља који не поседују пасош Р.Србије морају сами распитати о визном режиму, те и сами обезбедити визу ако је то потребно. Агенција не сноси одговорност за добијање/одбијање визе и новац се не враћа у случају одбијања, тј. и у овом случају важе ОУП организатора путовања агенције Пеллегрини травел (тачка 12. која се тиче одустанка путника од путовања).

– Организатор путовања није овлашћен и не цени ваљаност путних и других исправа. Препорука је да проверите потребно важење пасосша за земљу у коју идете, а најчешће је то 3 или 6 месеци по повратку са путовања, у зависности од земље у коју се путује. У случају невалидности пасоша, агенција не сноси одговорност и није дужна да врати новац.

– Агенција ни на који начин не може да утиче и не сносни одговорност на дискреционо право граничне полиције било које од земаља кроз које пролазимо да не пусти путника у одређену земљу или га депортује. У том случају не постоји обавеза повраћаја уплаћених средстава.

– Измене имена путника, броја пасосша, измене места уласка или било које друге измене које се тичу саме реализације путовања могуће су најкасније 5 дана пред пут. Свака измена после тог времена сматраће се одустанком и новом пријавом где је задржавање 100% по одустаку.

– Због недовољног броја путника или услед више силе, агенција може отказати путовање до 7 дана пред полазак уз враћање новца приајвљеним путницима.

– Код авио аранжмана могуће је благо померање датума путовања у зависности од тренутка формирања групе и реда летења авио компаније.

 

*Уз ову понуду важе општи услови путовања агенције Пеллегрини травел. Организатор Пеллегрини травел, Лиценца ОТП 33/2022

Молимо да погледате рубрику често постављена питања.

 

Ширите православље:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *