nelegalni organizatori putovanja

 

Постоји занимљива (и поучна) анегдота са једног од наших иностраних ходочашћа. У хотел у коме је одсела наша група, исто вече пристигла је још једна група из Србије. Како им је половина путника задржана на аеродрому, организатор путовања и сликар по занимању, обратио се нашем представнику питањем: „Како сте тако лако прошли контролу? Ми смо имали потешкоће.“, на шта му је наш колега одговорио: „И ја бих имао потешкоће да насликам портрет“.

 

У наставку вам пишемо о једној значајној теми, како генерално за туризам, тако и за поклоничка путовања: нелегални организатори путовања и шта треба да знате када бирате са киме ћете поћи у обилазак светиња.

 

КО СВЕ У СРБИЈИ ОРГАНИЗУЈЕ ХОДОЧАШЋА?

 

Да је среће и поштовања закона, ово питање не бисмо ни морали да постављамо, јер би једини могући одговор био: лиценциране туристичке агенције. То, међутим, није случај у Србији, јер осим туристичких агенција које су регистрована, правна лица, ходочашћа у великом броју организују и физичка лица.

 

Ко су ти људи?

 

Долазе из различитих сфера које немају везе са туризмом, а за посао организатора путовања их „квалификује“ оно чиме би се могао закитити сваки православни хришћанин: вера и приврженост цркви и светим местима.

 

Овде је посебно интересантно поменути вернике са титулом хаџије, која се добија након једне посете Светој земљи, односно Христовом гробу у Јерусалиму. Ова титула, да је тако назовемо, додаје се испред имена, али осим што вернику који је понесе служи на понос, не обезбеђује никакве компентенције за организацију поклоничког путовања у Свету земљу, а још мање лиценцу. Многим верницима, међутим, управо то улива поверење да се ради о стручном водичу.

 

pellegrini travelМутна, али драга 🙂 – Pellegrini Travel екипа

 

НИЈЕ СВЕ У БЛАГОСЛОВУ, ИМА НЕШТО И У ТОЈ ЛИЦЕНЦИ

 

Када смо давних дана почели да организујемо поклоничка путовања, увелико стасали као туристичка агенција, додали смо називу тог огранка, сада већ чувено, „са благословом“. Ходочашћа са благословом. Затражисмо га и добисмо тамо где је требало, не слутећи да ће икада бити важно да нагласимо „и са лиценцом“.

 

А важно је.

 

Да ли сте, рецимо, знали да агенција као организатор путовања не може добити лиценцу ако не обезбеди гаранцију путовања у најмањем износу лимита покрића, у зависности од висине промета? Гаранцијом путовања се сматрају банкарска гаранција и/или полиса осигурања. Поред тога, туристичка агенција је такође у обавези да положи депозит у банци за обештећење путника, у случају да настане било каква штета.

 

Шта то значи за путника? Па, практично да не морате да размишљате да ли ће вам у случају да било шта крене по злу пропасти новац који сте уплатили или, још горе, да ћете остати „на цедилу“ у страној земљи, принуђени да се сами сналазите за повратак у Србију и излажете додатним трошковима.

 

У том смислу, лиценциране туристичке агенције су у апсолутној предности када говоримо о комплетној организацији пута, обезбеђивању превоза, смештаја, лиценцираних водича, јер за разлику од физичких лица која се у овај изазов упуштају опремљена само добром вољом, ентузијазмом и вером (а помало и жељом да зараде), агенције су „под пуном опремом“ која подразумева и професионално знање и вештине, али и познавање законских прописа и поседовање свих неопходних дозвола за оно што раде.

 

То свакако не значи да и међу нелегалним организаторима не постоје они који се могу похвалити одличним вештинама у организацији поклоничких путовања, због чега су их многи ходочасници и заволели, као што не доводимо у питање ни њихове хришћанске врлине и добру намеру да нико од путника не буде оштећен, али свакако остаје та горка чињеница да немају дозволу за рад, па самим тим ни било какво покриће у случају да до штете ипак дође.

 

Овде пре свега мислимо на оне ситуације које нико од нас не може предвидети, а тичу се несавесног пословања инопартнера, авио превозника, хотела итд, којима организатор (ваш) новац уплаћује авансно.

 

Са ходочашћима по Србији ситуација је већ другачија. И за њих је потребно имати лиценцу и дозволу за рад, али спектар могућих проблема је далеко мањи. Примера ради, многи наши свештеници и парохије воде вернике у обилазак српских светиња, и то раде веома успешно.

 

ходочашћа са благословомНаша група у Светој земљи

 

КАДА ВЕЋ ДОЂЕ ДО ШТЕТЕ, КАСНО ЈЕ ЗА ПОЗИВАЊЕ НА ПРАВА

 

У великој жељи да се душа обрете на светом месту, ходочасници често превиђају да је поклоничко путовање, у правном смислу, исто као и туристичко. Закон овде не препознаје разлику, па и ходочасник има једнака права као и туриста. Наравно, само под условом да је на пут кренуо са лиценцираним организатором.

 

Како смо већ навели, нежељене ситуације се и те како дешавају, нарочито на иностраним ходочашћима, али су нелегалним организаторима тада практично везане руке да било шта учине, па ходочасници такорећи остају обесправљени.

 

Када се у таквој ситуацији нађете као путник туристичке агенције, ситуација је потпуно другачија. Тада држава активира полису осигурања у року од 24 сата, што вам омогућава да неометано наставите своје поклоничко путовање или, у случају да то није могуће, осигура вам безбедан повратак у земљу и изврши обештећење, тј. врати новац који сте уплатили агенцији.

 

Како ћете бити сигурни да организатор има регистровану агенцију и потребну лиценцу? Једноставном провером на сајту Агенције за привредне регистре (АПР) који се налази на овом линку, и то тако што ћете унети пословно име или матични број правног лица.

 

СА СВЕШТЕНИКОМ, ХАЏИЈОМ ИЛИ АГЕНЦИЈОМ – ХОДОЧАШЋЕ ЈЕ УВЕК ДУХОВНО ПУТОВАЊЕ

 

Када се све наведено узме у обзир, поставља се питање: Зашто би иједан верник одабрао нелегалног организатора и тиме себе довео у ризик?

 

Ми знамо одговор, али време је да кажемо и нешто што многи ходочасници нису знали. Или барем они који нису имали прилику да путују са нама.

 

Чињеница да поклоничко путовање организује туристичка агенција не умањује суштину таквог путовања, а она је увек и искључиво духовна, душекорисна и православна, без било каквих елемената туристичког путовања. Да бисмо то осигурали, свако наше ходочашће има духовника путовања (свештено лице), али исто тако и лиценцираног водича који је најчешће дипломирани теолог.

 

Насмејана екипа коју сте могли видети на једној од слика изнад, задужена је „само“ за све оно о чему смо у овом тексту говорили – да безбедно одете, обиђете светиње због којих сте и пошли на пут и вратите се кући живи, здрави и испуњени благодаћу до неког од наредних ходочашћа.

 

Када су задужења овако подељена и када свако ради оно у чему је без премца, свако ходочашће се претвори у ходочашће са благословом.

 

 

Ширите православље:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *