Како компликована ситуација у Украјини, али и у Украјинској Православној Цркви не јењава , а интернетом круже непроверене информације, замолили смо високопреподобног оца Петра Петрића, докторанта на Кијевској духовној академији да нам преноси из прве руке сва дешавања везана за кризу у УПЦ.
Овом приликом желимо да му захвалимо на свему што чини за наш народ и нашу Цркву у Украјини, те и за време које издваја за нас и поред многобројних обавеза око докторских студија.

Како вести буду пристизале, тако ће се овај пост допуњавати.15.12. – Овог јутра, око 09:00 сати, расколници су отели Саборни храм виничке епархије УПЦ-МП.

10.12. –  НАМА ЈЕ ПОТРЕБНО ДА ДОБИЈЕМО ТОМОС ОД БОГА.

„Чак ако на Земљи остане један човек који је веран Господу, он ће самим својим постојањем помоћи и онима који су залутали од Бога. Било је много владара, било је много философа, мудраца који су стално били на подручју јавне службе, који су сваки дан свету исказивали своје мисли, жеље – њих је свијет давно заборавио. А Преподобне, који су живели у пустињи и волели Бога, који су се молили за свет – њих ће човечанство памтити вечно. Ниједан грех не може поразити човека ако је он крштен и труди се живети са Богом, ако се моли, иако је грешио – и каје се; он се исправља, ради на себи, труди се да чини добро – таквог човека не може победити ништа. Ако ми не опраштамо онима који нам чине злобу, тада ни нама Бог неће опростити. Не зато што Господ неће да нам опрости, него зато што човек који не може да опрости, пун је злобе и у себе не може сместити Благодат коју му Бог жели дати. Нама је потребно да добијемо Томос од Бога – да нам Он опрости грехове. Тада ћемо ми бити слободни. Христос је глава Цркве, а ми смо њени делови. Ниједан човек не може заменити Бога. Стога смо сви дужни запамтити једну једноставну истину: у Цркву се може ући, из Ње се може изаћи, али је Њу немогуће саздати, јер ће то бити друга црква, а не Христова.“

Блазењејси ОНУФРИЈЕ
Митрополит Кијевски и целе Украјине.
Поглавар Украјинске Православне Цркве.

04.12. – „Када говоримо о Почајевској Лаври, да је могу преотети… У Совјетско време њу су хтели затворити.. Монахе су буквално за руке и ноге вукли из келија. И ништа се није догодило! Зато што су је Господ и Мајка Божија сачували.“

Никола Данилович
Портпарол УПЦ
Заменик председника ОВЦС УПЦ

03.12. –  „Почајевском Лавром не управља ни Министарство културе ни завод за заштиту споменика, него Мајка Божија“

ВЛАДИМИР
Митрополит Почајевски
Намесник Светоуспенске Почајевске Лавре
Викар Кијевске Митрополије

02.12. – „Ја живим у Лаври. Немам своју кућу, али имам гробље на крају улице. Одавде ја нигде не идем.“

Владимир, митрополит Почајевски

01.12. –  Најновије обраћање Митрополита почајевског:

„У манастиру је све мирно, службе се врше по поретку, сви поклоници могу доћи као и до сад. Ми нигде не идемо, манастир је наш дом“

ВЛАДИМИР
Митрополит Почајевски

30.11. –  Специјалци су код владике Павла нашли књигу коју су запленили. Претрес осталих објеката на територији Близњих пештера је у току.  Изгледа да се пророчанство Лаврских стараца, које се преноси генерацијама, испуњава.

30.11. преподне – Служба Државне безбедности управо врши претрес келија Митрополита Вишгородског и Чернобиљског Павла, намесника Кијевопечерске Лавре. Постоји могућност да се против њега подигне оптужница за распиривање међуконфесионалне мржње. Преподобни Оци Пецерски помозите владики Павлу и братији Лавре.

29.11. – Јуче је извршен попис Светих моштију у Ближњим и Даљним пестерама од стране Министарства културе Р.Украјине.

28.11. – Министарство културе је данас у 18:00 часова почело вршити попис имовине на територији Ближњих пештера Кијевопечерске Лавре.

28.11. преподне –   Митрополит Владимир почајевски :  Драга браћо и сестре!

Од срца вам честитамо почетак Божићног поста. Пост је врло корисно вријеме да очистимо своју душу од страсти, порока и грешних осјећаја. Тјелесно уздрзање помазе духовном расту. Достојно проводећи благопријатно поприште поста, обновљени и очишћени, ми ћемо се удостојити спаситељног сусрета с Богомладенцом Христом у Божићној Ноћи.
Желимо да вас информишемо да у задње вријеме у Лавру стиже велики број порука и телефонских позива, у којима људи који нису равнодушни питају да ли има провокација и напада на Лавру. Владика Намјесник и братија Поцајевске Лавре искрено благодаре свима за бригу и саопштава да покушаја отимања Лавре до овог часа није било. Тренутно је у обитељи и око ње све мирно. Житељи Лавре живе устаљеним поретком. Врата Лавре отворена су за све који се желе поклонити Светињама. Зато вас молимо да не вјерујете распрострањеним непровјереним информацијама. Званичне информације објављују се на официјалном сајту Почајевске Лавре. Браћо и сестре, још једном вам се обраћамо са молбом да се молите за Свету Православну Цркву и нашу обитељ, за Украјину и њен многострадални народ. Нека љубав, мир и међусобно разумијевање преовладавају у насој земљи.

ВЛАДИМИР
Митрополит Почајевски
Намјесник Светоуспенске Почајевске Лавре.

28.11. преподне – Архиепископ Климент:  „Почајевска Лавра у својој многовековној историји никада није била музеј, у манастиру су увек живели монаси, и чак у време совјетске власти гонитељима није успело да протерају и раселе монахе и да заузму то здање. Зато сви ови нови покушаји којим се доводи у питање опстанак манастира изазивају недоумице. Господ је увек чувао Лавру, под покровом Мајке Божије монаси су савршавали своја богослужења и сви они који су нападали на тај манастир били су кажњени од Господа“

КЛИМЕНТ
Архиепископ Нежински и Прилуцки

28.11. преподне – Мин.културе Почајевску лавру је прогласило за музеј.

27.11.  – Његово Вископреосвештенство митрополит Почајевски господин Владимир, намесник Почајевске Лавре и братство манастира замолило је за молитвену подршку у овом веома тешком моменту за Поцајевску Лавру коју свим силама покусавају претворити у музеј и изузети је из окриља Украјинске Православне Цркве.

24.11. – Министарство правде Украјине је поништило уговор о предаји Почајевске Лавре Украјинској Православној Цркви. Иде се у том правцу да Почајевска Лавра постане музеј.

 

Ширите православље:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *