ПРАВОСЛАВНИ КИПАР

________________

Код Лазара у гостима

ДИРЕКТАН ЛЕТ ИЗ БЕОГРАДА
10.10 – 17.10.2024.

 

Запловите на мистично путовање кроз Православни Кипар, земљу богату духовношћу и изузетном историјом, истражујући древне манастире укорењене у хиљадугодишњу традицију. Откријте скривене драгуље овог медитеранског бисера, где свети храмови и света места позивају путнике на духовно путовање.

 

1.дан – 10.10. – Састанак групе на аеродрому Никола Тесла у Београду у јутарњим часовима (3 сата пред полетање авиона).Кратак инфо-састанак. Аеродромске формалности. Полетање авиона око 10.30 часова по нашем времену. Слетање на аеродром у Ларнаку око 13.55 часова по реду летења авио компаније. Граничне формалности на аеродрому  у Ларнаки, те наставак пута према цркви Светог Лазара четвородневног . Црква Светог Лазара је црква из касног 9. века у Ларнаки на Кипру. Припада Кипарској цркви, аутокефалној грчкој православној цркви и у њој се налазе мошти Лазара четвородневног, пријатеља Христовог. Обилазак цркве и поклоњење моштима. Наставак пута ка манастиру Свете Текле који се налази на око 20км од града Ларнака и поклоњење њеним моштима. Одазак у хотел. Смештај у 1/2, 1/2+1 и 1/3 собама са купатилом. Ноћење.

2. дан – 11.10. Доручак. Рано ујутру одлазак до места Перистерона где се налази храм Свете Варваре и Илариона и целивање њихових моштију. Потом наставак путовања ка месту Менико и храму Светог Кипријана и Јустине и целивање моштију. Акатист крај моштију. Путовања ка манастиру Махерас у ком се налази чудотворна икона Мајке Божије Масхариотиса, коју је по предању наслика апостоло Лука. То је једна од 70 икона које је насликао после Успења Мајке Божије.  Потом одлазак до манастира Светог Ираклида првог епископа Кипарског, манастир је женски и по историјским чињеницама древна црква потиче из 5-ог века.  Данашњи изглед је добио у 18. веку. У манстиру се чувају делови моштију Светог Ираклида. После поклоњења првом епископу Кипарском повратак у Ларнаку. Слободно време. Ноћење.

3. дан – 12.10. Доручак. Рано ујутру устајање и полазак ка месту Омодос у ком се налаз манастир Часног Крста или како га Грци зову, Тимиос Ставрос што значи поштен. Манастир је један од најастаријих на Кипру. У њему се налази честица Часног Крста са ужетом којим је Христос био везан, натопљено крвљу. Такође се у манастиру налази и глава апостола Филипа. Уколико нам време дозволи одлазак и до манaстира Трикоукиа. Манастир је познат по чудотворној икони Мајке Божије Трокукиотисе. Наставак путовања ка манастиру Тродотиса. Манастир Тродитиса (грч. Ιερα Μονη ροοδιτισσης) је мушки манастир Кипарске православне цркве. Смештен је у планинама Троодос, 6 км северно од села Платрес, у Лимасолском округу Републике Кипар.Верује се да је манастир основан 1250. године. Налази се на западној страни шумовитих обронака Олимпа, на надморској висини од 1.350 метара. Посвећен је икони Богородице Тродитисе. Ову свету икону спасили су иконопоштоваоци од иконобораца у време иконоклазма у 8. веку и сакрили је у једну од пећина близу садашњег манастира. Када је након Седмог васељенског сабора у Никеји 787. године, иконоборачка јерес угашена, Богородица се пројавила да на овом месту. Повратак у Ларнаку. Слободно време. Ноћење.

4. дан – 13.10.  Доручак (могуће да ће бити ланч-пакет ако будемо ишли на литургију) Рано ујутру  полазак до манстира Јована Лампадитиса који је укњучен у  УНЕСКО културну баштину. У манастиру се чува део главе Светог Јована Крститеља и део моштију Светог Јована Лампадитис , ученика Светог Ираклида. Потом наставка пута  ка манастиру Кикоc. Основао га је византијски цар Алексије I Комнин у 11. веку. Манастир лежи на 1.318 метара над морем северозападно од планина Тродос. Нема остатака оригиналног манастира јер је спаљиван много пута. Први председник Кипра, архиепископ Макариос III, неколико пута је посећивао манастир. Сахрањен је на три километра од манастира где му је подигнут и споменик. У манстиру се налази једна од највечих светиња Кипра , икона Мајке Божије коју је наслика апостол Лука коју је благослвила својом руком сама Мајка Божија. Акатист и ако буде могућности посета ризници манастира (улазница у манастир је у цени, али у ризницу и музеј није у цени) и обилазак манастирског комплекса. Наставак путовања ка манастиру Махерас који је посвећен Мајци Божјој који по локалном предању посетила Аликс Д`Ибелин, која је непоштујући тадашње правило да је женама забрањен улаз, ипак ушла у манастир, када је чудотоворна икона Мајке Божје Махерас ударила, те Аликс није могла да говори три године. Повратак у Ларнаку. Ноћење.

5. дан – 14.10. Доручак. Полазак рано ујутру и полазак ка месту Пафосу. Апостол Павле се искрцао у Саламису и ту је ширио хришћанство на свом првом мисионарском путовању. Затим је путовао целом јужном обалом Кипра док није дошао до Пафоса. У Пафосу им се супростављао јеврејски врач Елимас. Елимас је након супростављања Павлу и Варнави био постао привремено ослепео. Римски проконзул Сергије Паул се тада уверио у хришћанство, па је прихватио хришћанство од Павла. Од тог времена Павле се више не назива по свом претходном имену Савле. Павле је постао вођа хришћана. Одлазак до катакомби Свете Соломије. Пафос је место где је бичеван апостол Павле и Варнава и биши центар римске империје на Кипру, те одлазак до стуба где је Свети апостол Павле бичеван. Слободно време у Пафосу које можете искористити за обилазак многих археолошких локалитета. Одлазак до манастира посвећеног светом Неофиту, целивање његове главе па потом одлазак до манстира Хрисорогиатиса , где се налази чудотворна икона Мајке Божије , једна од оних које је слика апостол Лука.  Повратак у Ларнаку. Ноћење.

6. дан – 15.10. Доручак. Одлазак пешке до цркве Светог Лазара четвородневног која је удаљена око 15 минута од хотела. Слободно време за обилазак Ларнаке или купање уколико временске прилике дозволе. Повратак у хотел. Ноћење.  (ОВАЈ ДАН ЈЕ МОГУЋИ ФАКУЛТАТИВНИ ОДЛАЗАК ДО НИКОЗИЈЕ ЧИЈА ЋЕ ЦЕНА БИТИ ПОЗНАТА НА ЛИЦУ МЕСТА).

7. дан – 16.10. Доручак. Рано ујутру одјава из хотела и  полазак ка манстиру Амироу где се налази чудотворна икона Мајке Божије из 4. века . Тај манастир као манастир великих чуда благословио је и сам старац Порфирије иако никад није био ту. Обилазак саборног храма митрополије Лимасолске и слободно време у Лимасолу. Одлазак до манастира Светог Николе, где је света Јелена донела прве мачке на Кипар због змија. По предању она је манастир и основала.  Слободно време. Повратак у хотел. Ноћење.

8. дан – 17.10. Доручак. Одлазак пешке до цркве Светог Лазара четвородневног која је удаљена око 15 минута од хотела. Слободно време за обилазак Ларнаке или купање уколико временске прилике дозволе. Потом полазак на аеродром. Граничне формалности и полетање за Београд око 18.50 часова по реду летења авио компаније. Долазак на аеродром Никола Тесла око 22 часа. Завршетак граничних формалности. Крај програма после поноћи.

 

ЦЕНА: 68.500 дин + 300е   ПРИЈАВА

 

Цена за стране држављане:  885е
(на девизни рачун по инструкцијама које добијате приликом пријаве)

Плаћање динарског дела на рате до децембра 2024. уз обавезан неповратни депозит од 40000 дин. који се плаћа у два дела ако се путник пријави до 01.05.2024, и то 20.000 дин. по пријави и 20.000 после месец дана, а по ОУП авио компаније, Неповратни депозит је укљуен у цену од 65.000 дин.

 

За грађане којима је потребна виза, цена је иста , али је неповратни депозит потребно уплатити одмах јер је за њихово визирање неопходно купити индивидуалну карту и тај депозит није могуће пребацити на другу особу, услед одустанка. У случају одбијенице за визу, карта се не може заменити за другог путника, нити искористити за друго путовање тако да неповратни депозит пропада.


ТЕРМИН: 10.10 – 17.10.2023.

 

Аранжман обухвата:

 • Авионску карту на релацији Београд – Ларнака – Београд авиокомпанијом ЕрСрбија
 • Чекиран пртљаг од 23 кг +  ручни пртљаг до 8 кг
 • Превоз високоподним туристичким бусом по програму
 • 7 ноћења са доруком у хотелу Кактус који се налази на 300м од мора, 400м од плаже и око 1км од центра града у Ларнаки
 • Улазнице манастир Кикос (улаз у ризницу и музеј није у цени)
 • Лиценцираног пратиоца/водича из Београда са знањем грчког
 • Организационе трошкове
 • Међународно путно здравствено осигурање   (групна полиса са покрићем до 15.000е за путнике од 19 до 75 година старости, за млађе и старије НА УПИТ ) искључиво за власнике српских пасоша који имају пребивалиште у Р.Србији
  СВИ ОСТАЛИ ПУТНИЦИ ДУЖНИ СУ САМИ УРАДИТИ ОСИГУРАЊЕ

Аранжман не обухвата:

 • Оброке (сем доручка)
 • Индивидуалне трошкове
 • Све што није програмом предвиђено
 • Доплата за једнокреветну собу 30000 дин . Уколико се путник пријави сам, а не жели једнокреветну собу можемо га спојити са путницима истог пола приближних година.

 

Плаћање динарског дела аранжмана је могуће до 15.12.2024. уз неповратни депозит од 40.000 дин. у случају одустанка (и тај депозит је могуће платити у две рате за пријављене до 01.05.2024.), а који је обавезан при резервацији независно од начина плаћања, те који подлеже општим условима путовања авио-компаније који су такође саставни део уговора о путовању. Депозит је могуће пренети на замену (другог путника) до 20 дана пред полазак када је неопходно авио компанији доставити податке. Остатак од комплетног износа подлеже редовним општим условима путовања агенције Пеллегрини травел која је организатор овог путовања, са лиценцом ОТП A33/2022 , те гаранцијом банке на 30.000 еур.

 

НАПОМЕНА: ПРЕПОРУКА ЈЕ ДА СЕ ИСПОВЕДИТЕ КОД СВОГ СВЕШТЕНИКА/ДУХОВНИКА УКОЛИКО ЖЕЛИТЕ ДА СЕ ПРИЧЕСТИТЕ. МОГУЋЕ ЈЕ ИСПОВЕДИТИ СЕ И КОД ДУХОВНИКА ПУТОВАЊА УКОЛИКО БУДЕ МОГУЋНОСТИ.

 

УСЛОВИ, НАЧИН ПЛАЋАЊА, НАПОМЕНЕ:

Плаћање је у динарима на рачун агенције који се добија уз уговор са инструкцијама за плаћање. Могуће је плаћање на рате до поласка без чекова или до 15.12.2024. уз чекове за динарски део аранжмана уз неповратни депозит од 40.000 дин. који се плаћа у две рате, једна по пријави и потписивању уговора, а друга следећег месеца ако се особа пријави до 01.05.2024.  Девизни део се плаћа ино партнеру на лицу места и подразумева све обиласке по програму.

– Молимо да посебно обратите пажњу на тачку 12. Општих услова путовања која се односи на одустанак путника од путовања. ОУП су саставни део уговора који потписујете приликом пријаве.

– Агенција задржава право отказа аранжмана у случају недовољног броја путника најкасније 7 дана пред полазак, и измену редоследа обилазака и смештаја због непредвиђених околности. Смештај може бити исте или боље категоризације.

– Агенција има право нумерације седишта. Сва седишта у аутобусу су стандардизована и прошла су технички преглед надлежне установе, те не постоји могућност избора седишта. Специјални захтеви за избор седишта се раде на упит и посебно се наплаћују уколико за то има могућности. Доплата за друго седиште је такође евентуално могућа, уз претходни упит. Тоалети у аутобусу нису у функцији, а паузе се праве спрам законских возачких сатница. Организатор настоји да изађе у сусрет за чешће паузе уколико је то могуће.

– Минимум 45 путника за реализацију аранжмана. У случају мањег броја пријављених агенција задржава право промене цене уз сагласност пријављених путника. У случају неслагања путника, агенција задржава право отказа аранжмана седам дана пред почетак путовања! Организатор путовања задржава право измене редоследа појединих садржаја у програму у току путовања због једноставније реализације.

– У собе се улази првог дана боравка од 14:00 – 23:00 часова (постоји могућност ранијег или каснијег уласка услед „више силе“). Хотели и апартмани из понуда регистровани су, прегледани и стандардизовани од стране Националне туристичке асоцијације државе у којој се налазе, сем за оне који нису категорисани што је јасно назначено у програму. За евентуална одступања и квалитет услуге у оквиру хотела организатор путовања не сноси одговорност. То искључиво зависи од хотела. Организатор задржава право промене хотела у истој или вишој категорији. Организатор путовања задржава право размештаја путника по собама, уколико нису доплатили одређену структуру собе. Организатор ће се трудити да путнике споји у смештајне јединице увек водећи рачуна о полној структури, а трудиће се и да спаја путнике сличних година, што не може бити обећано. Тако се избегава обавезна доплата за једнокреветну собу и евентуалне доплате за двокреветну собу (ако је то назначено програмом). Квалитет интернет конекције у смештају где је назначено да га има није гарантован и зависи од пружаоца интернет услуге, техничке опреме и временских услова.

– Аутобус ће путнике довести до физички најближе могућег места смештајној јединици, а путници су дужни да сами свој пртљак понесу до објекта.

– Манастирски конаци нису категоризовани и квалитет се разликује од манастира до манастира.

– Дужина трајања слободног времена за индивидуалне активности током програма путовања зависи од објективних околности (нпр. дужине трајања обилазака, термина полазака…).

– За све информације дате усменим путем, агенција не сноси одговорност. Једино валидан је писани програм путовања истакнут у просторијама агенције организатора или овлашћеног субагента.

– Организатор путовања задржава право промене програма путовања услед непредвиђених објективних околности (нпр. гужва на границама, гужва у саобраћају, затварање неког од локалитета предвиђеног за обилазак…) – Потписник уговора о путовању или представници групе путника обавезни су да све путнике упознају са уговореним програмом путовања, условима плаћања и Општим условима путовања организатора путовања.

-Тачно време поласка агенција одређује најкасније 24ч. пред путовање. Време доласка се не може предвидети јер зависи од пуно фактора.

– Факултативни излети нису обавезни део програма и зависе од броја пријављених путника. Цена се састоји од трошкова резервације, превоза, водича, улазница, организације… Термини факултативних излета су променљиви и зависе од слободних термина по локалитетима, броја пријављених путника и објективних околности.

– Лични пртљаг унесите са собом у аутобус. Пртљаг из бункера се не вади до смештаја у хотел/апартман/манастир, јер возачи своје паузе користе за одмор, ради ваше безбедности.

– Двокреветна соба може да садржи два одвојена кревета или један брачни кревет, а трокреветна соба три одвојена лежаја или један брачни и један одвојени, итд.

– Полазак је из Београда, и успутно стајање је могуће само на предвиђеним стајалиштима за туристички аутобус, ради ваше безбедности и то само ако аутобус пролази том рутом. Дакле, успутно скупљање путника је могуће само уколико се место стајања поклапа са рутом и уколико је потпуно безбедно за заустављање аутобуса.

– У аутобусу се слушају искључиво духовне песме на свим језицима. Путовање је са благословом духовника и духовно руковођено свештеником.

– Агенција не сноси одговорност за непредвиђене околности на путу и евентуална кашњења.

– За путнике који поседују биометријски пасош Р.Србије није потребна виза ни за једну од земаља кроз коју пролазимо, док се држављани других земаља који не поседују пасош Р.Србије морају сами распитати о визном режиму, те и сами обезбедити визу ако је то потребно. Агенција не сноси одговорност за добијање/одбијање визе и новац се не враћа у случају одбијања, тј. и у овом случају важе ОУП организатора путовања агенције Пеллегрини травел (тачка 12. која се тиче одустанка путника од путовања).

– Организатор путовања није овлашћен и не цени ваљаност путних и других исправа. Препорука је да проверите потребно важење пасосша за земљу у коју идете, а најчешће је то 3 или 6 месеци по повратку са путовања, у зависности од земље у коју се путује. У случају невалидности пасоша, агенција не сноси одговорност и није дужна да врати новац.

– Агенција ни на који начин не може да утиче и не сносни одговорност на дискреционо право граничне полиције било које од земаља кроз које пролазимо да не пусти путника у одређену земљу или га депортује. У том случају не постоји обавеза повраћаја уплаћених средстава.

– Измене имена путника, броја пасосша, измене места уласка или било које друге измене које се тичу саме реализације путовања могуће су најкасније 45 дана пред пут. Свака измена после тог времена сматраће се одустанком и новом пријавом где је задржавање 100% по одустаку.

– Због недовољног броја путника или услед више силе, агенција може отказати путовање до 7 дана пред полазак уз враћање новца приајвљеним путницима.

– Код авио аранжмана могуће је благо померање датума путовања у зависности од тренутка формирања групе и реда летења авио компаније.

– У случају у ком путници самостално долазе на дестинацију полетања авиона или самостално огранизују превоз до дестинације полетања агеније не сноси никакве трошкове које су путници имали због организованог превоза и смештаја ако дође до померања реда летења авио компанија.

*Уз ову понуду важе општи услови путовања агенције Пеллегрини травел.  Организатор Пеллегрини травел д.о.о, Лиценца ОТП A 33/2022, гаранција банке на 30.000 еур.

Молимо да погледате рубрику често постављана питања.

Ширите православље:

8 Replies to “Православни Кипар – октобар 2024 директно из Београда”

 1. Поштована господо,

  Интересује ме да ли је план пута још важећи и да ли имате мјеста за још двије особе.

  Хвала пуно на обавјештењу
  Миленко Стаменић

 2. Dobro vece ,
  Mi 5clana porodica(50god,45god,18,16 i 2.5god) bi da rezervisemo mesto(sa komplet ponudi).
  Bilo bi lepo kada bi dobili za Bozic mesto.
  Puno pozdrava od Familije Krstic iz Beca Austrije.
  PS.4 ima austrijsko drzavljanstvo i jedan srpsko.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *