ПРАВОСЛАВНА ГРУЗИЈА

Са посетом Цариграда и Сумеле – 14 дана

—————————-

01.10. / 14.10.2022.

 

 

 

1. дан – Полазак у поподневним часовима из Београда са договореног места. Дневна и ноћња вожња кроз Бугарску према Турској уз граничне формалности.

2. дан – Долазак у Истанбул и одлазак у Цариградску патријаршију – цркву Светог Георгија, Влахерну, а потом уз локалног водича панорамски обилазак центра града и то: Аја Софије, Аја Ирине (улазнице нису укључене у цену, за локалитете где се исти плаћа. У аја Софију се улаз не плаћа јер је тренутно џамија. Улазак није обавезан.) , а потом и смештај у хотел у поподневним часовима. Слободно време за самостални обилазак града. Ноћење у хотелу у 2* или 3* у ширем центру града у 1/2 и 1/3 собама са купатилом.

3. дан – Полазак веома рано ујутру за Трапезунт (Трабзон), дневна вожња кроз Турску, те смештај у околини Трапезунта или Ризеа у касним вечерњим часовима у хотелу 2 или 3* у 1/2 и 1/3 собама са купатилом.

4. дан – Ујутру рано полазак за Грузију. Граничне формалности, те обилазак тврђаве Гонио (места мучеништва Светог апостола Матеје – Улазница није укључена у цену и улазак није обавезан и стаје око 5е). Верује се да је у тврђави Гонио и гробно место апостола , али тренутно нису одобрена детаљна истраживања. Одлазак у манастир Хоби где се једно време чувала риза Пресвете Богородице, те панорамски обилазак града Кутаиси, где је предвиђен смештај у хотелу 2* или 3* у 1/2 , 1/3 и 1/4 собама са купатилом у ширем центру Кутаисија. Слободно време. Ноћење.

5. дан – Одлазак до мало места Цагери (уколико буде могућности на литургију) где се налази манастир Светог Максима исповедника у којем су мошти овог дивног светитеља и оца Цркве. Обилазак катедралног храма Баграти који се сматра за симбол уједињења Грузије и датира из 10 века, а потом и манастира Моцамета- малог, али значајног средњовековног манастира који је повезан подземним пролазима са манастиром Гелати. У манастиру Моцамета се чувају мошти Аргвети племића – два брата Давида и Константина који су мученички страдали исповедајући веру Хришћанску. Обилазак манастира Гелати који датира са самог почетка 12. Века који је основа краљ Давид четврти, где се налази и његов гроб. Повратак у хотел. Слободно време.

6. дан – Полазак рано ујтру. Вожња долином реке Мтквари, живописним пределима до места Убиса и посета манастиру Светог Георгија из 9 века, са значајним фрескама из 14. века. Обилазак светиња око града Горија – цркве Горидвари из 18 века са које се пружа предиван поглед на цео град, манастира Атенског Сиона из 7 века са својим женским скитом у близини (неопходно пешачење од 15-20 минута у једном правцу. Долазак у поподневним часовима у Тбилиси и посета Саборног храма – Самебе. Смештај у хотелу 2* или 3* у ширем центру Тбилисија у 1/2 , 1/3 или 1/4 собама са купатилом.

7. дан –Рано ујутру полазак за Мцхету, стару престоницу Грузије, и одлазак на литургију у Светицховели цркву подигнуту у 4. веку, која је била место крунисања и сахрањивања владара. И ако је пронађено само 6 гробова, сматра се да овде почива 10 владара. Црква чува највећу светињу Грузије, хитон Господњи који је од римских војника откупио грузијски Јеврејин из Мцхете, брат Свете Сидоније, која се упокојила са хитоном Господњим у рукама. На њеном гробу је подигнута капелица где је и камен који има поре у облику Хитона. После литургије обилазак манастира Самтавро са црквом посвећеном Преобразењу Господњем који је један од највећих светиња Грузије саграђеног у 4. веку заслугама краља Миријана 3. који је са краљицом Наном ту и сахрањен. Овај краљевски пар примио је Хришћанство од Свете Нине и прогласио је званичном религијом. Источно од Преображењског храма налази се прва црква Свете Нине из 4. века са фрескама из 19. века, подигнута на месту где се светитељка молила у својој колиби. У манастиру почива и новоканонизовани светитељ старац Гаврило грузијски (Ургебадзе). Одлазак до цркве Џвари одакле се пружа предиван поглед на Мцхету древну престоницу Иверије. Ово је првобитно био пагански храм, али Света Нина подигавши крст овде, почела су се дешавати многа чуда, те је ово постало велико место ходочашћа. Мала црква Џвари подигнута је 545.године , а велика око 590-605. године заслугама краља Стефана 1. Обилазак манастира Шио Мгвиме који је из 6.века. Повратак у хотел у Тбилисију.

8. дан – Одлазак на литургију у саборни храм Самебу. Обилазак старог језгра града – цркве Мехети посвећене Пресветој Богородици , места где је мученички страдала Света Сузана у 6. веку и цркве Сиони саграђене у 6.веку која је била Саборни храм до изградње Самебе, Анцисхати цркве, најстарије сачуване цркве у Тбилисију. Уколико буде отворена, одлазак и до куће у којој је живео Свети Гаврило грузијски. Панорамски обилазак града, те слободно време. Повртак у хотел.

9. дан – Одлазак у манастир Бодбе (уколико време дозволи на Свету литургију) који је подигнут на месту где се Господу представила Света равноапостолна Нина 338.године. Поклоњење целебним моштима Свете Нине које су похрањене у гробу у саборном храму. Могућност погружавања на источнику Свете Нине (20 минута пешачења низ степенице – могуће отићи и таксијем). Одлазак у Гареџијски манастир минибусевима који се налази у пустињи на самој граници са Азербејџаном. Манастир је основао Свети Давид Гареџијски у 6.веку. У Гареџијску пустињу се иде грузијским минибусевима због неприступачности терена. Повратак у Тбилиси у хотел.

10. дан – Полазак ујутру према Батумију. Обилазак манастира Самтависи и саборног храма у граду Гори. Долазак у Батуми и панорамски обилазак града и светиња Батумија. Смештај у хотел 2 или 3* у 1/2 , 1/3 или 1/4 собама са купатилом. Ноћење.

11. дан – Полазак ујутру за Турску. Граничне формалности те посета манастира Сумела у данашњој Турској који датира с краја 4—почетка 5. Века. Улазница за улазак у манастир који је музејског типа није укључена у цену и кошта око 8е и улазак није обавезан. Дневна и ноћна вожња кроз Турску.

12. дан – У раним послеподневним часовима долазак у Истанбул. Обилазак Живоносног Источника и факултативно цркве Хора која је данас музеј који се истиче по византијским мозаицима (улазнице су око 7е – могуће промене цена) НАПОМЕНА; Хора је тренутно затворена због рестаурирања. Смештај у хотел у 2* или 3* у ширем центру града у 1/2 и 1/3 собама са купатилом. Слободно време или одмор од напорног пута.

13. дан –  Факултативно крстарење Босфором  (цена факултативног излета је 16е). Дневна вожња кроз Турску, граничне формалности те вожња кроз Бугарску. Панорамски обилазак Софије у вечерњим часовима.Полазак за Београд.

14. дан – У раним јутарњим часовима долазак у Београд. (Могућ је долазак и у касним вечерњим часовима дан раније, у зависности од околности на путу).

 

 

ЦЕНА: 60.000 дин.  ПРИЈАВА

У СЛУЧАЈУ ВЕЋИХ ПОРЕМЕЋАЈА ЦЕНА НА СВЕТСКОМ ТРЖИШТУ ОД ДАНА ОБЈАВЕ ПРОГРАМА (ВЕЋИХ ОД 10%), АГЕНЦИЈА ЗАДРЖАВА ПРАВО ПРОМЕНЕ ЦЕНЕ

 

Могућност плаћања на рате без чекова до 15 дана пред полазак или на 9 једнаких рата до 15.12.2022. уз чекове или административну забрану.

 

Тренутни услови за улазак у Турску и Бугарску:  БЕЗ КОВИД УСЛОВА

Тренутни услови за улазак у Грузију: БЕЗ КОВИД УСЛОВА

Уколико путник буде позитиван на ковид при тестирању у Србији задржавање средстава подлеже ОУП. Уколико путник буде позитиван на тестирању у Турској, задржавање средстава подлежу ОУП и путник сам сноси трошкове евентуалног лечења или повратка у земљу (уколико нема ковид осигурање).

 

Аранжман обухвата:

 • 10 ноћења у хотелима 2 или 3* у 1/2 , 1/3 и 1/4 собама са купатилом по програму.
 • Превоз високоподним туристичким бусом
 • Превоз комбијима до Гареџијске пустиње
 • Лиценцираног пратиоца групе.
 • Локалног водича у Истанбулу
 • Локалног водича у Грузији
 • Духовно водство путовања

Аранжман не обухвата:

 • Индивидуалне трошкове
 • Улазнице за локалитете  где се исти налаћује, сем за тврђаву Гонио где је улазница укључена у цену
 • Храну
 • Међународно путно здравствено осигурање – 2800 динара  (групна полиса са покрићем до 15.000е за путнике до 75 година старости, за старије НА УПИТ ) или  Међународно путно здравствено осигурање са COVID-19 покрићем – 3700 динара (Препоручљиво је имати, није обавезно)  групна полиса, осигурана сума за COVID – 19 износи 10.000е, полису не могу закључити особе старије од 75 година
 • ЗА НЕВАКЦИНИСАНЕ ОСОБЕ није укључно тестирање (при поласку антигенски тест око 10е, ПЦР тестирање у Турској за Грузију од око 10-15е, антигенско тестирање у Грузији за повратак  у Турску од око 10е). МОгуће да ће ове мере до јула бит иукинуте што је тренд у све већем броју земаља.

Напомена: Молимо да своје помјанике испишете у више примерака пре поласка на путовање и исповедите се код свог свештеника уколико за то имате потребу. Духовник путовања ће свакако бити на располагању.

Доплата за посебан тип собе и за место у аутобусу у овом програму није могуће.

 

УСЛОВИ, НАЧИН ПЛАЋАЊА, НАПОМЕНЕ:

Плаћање је у динарима на рачун агенције који се добија уз уговор са инструкцијама за плаћање. Могуће је плаћање на рате до поласка без чекова или до 15.12.2022. уз чекове или административну забрану, али са уплатом депозита од 30%.

– Молимо да посебно обратите пажњу на тачку 12. Општих услова путовања која се односи на одустанак путника од путовања. ОУП су саставни део уговора који потписујете приликом пријаве.

– Агенција задржава право отказа аранжмана у случају недовољног броја путника најкасније 7 дана пред полазак, и измену редоследа обилазака и смештаја због непредвиђених околности. Смештај може бити исте или боље категоризације.

– Агенција има право нумерације седишта. Сва седишта у аутобусу су стандардизована и прошла су технички преглед надлежне установе, те не постоји могућност избора седишта. Специјални захтеви за избор седишта се раде на упит и посебно се наплаћују уколико за то има могућности. Доплата за друго седиште је такође евентуално могућа, уз претходни упит. Тоалети у аутобусу нису у функцији, а паузе се праве спрам законских возачких сатница. Организатор настоји да изађе у сусрет за чешће паузе уколико је то могуће.

– Минимум 45 путника за реализацију аранжмана. У случају мањег броја пријављених агенција задржава право промене цене уз сагласност пријављених путника. У случају неслагања путника, агенција задржава право отказа аранжмана седам дана пред почетак путовања! Организатор путовања задржава право измене редоследа појединих садржаја у програму у току путовања због једноставније реализације.

– У собе се улази првог дана боравка од 14:00 – 23:00 часова (постоји могућност ранијег или каснијег уласка услед „више силе“). Хотели и апартмани из понуда регистровани су, прегледани и стандардизовани од стране Националне туристичке асоцијације државе у којој се налазе, сем за оне који нису категорисани што је јасно назначено у програму. За евентуална одступања и квалитет услуге у оквиру хотела организатор путовања не сноси одговорност. То искључиво зависи од хотела. Организатор задржава право промене хотела у истој или вишој категорији. Организатор путовања задржава право размештаја путника по собама, уколико нису доплатили одређену структуру собе. Организатор ће се трудити да путнике споји у смештајне јединице увек водећи рачуна о полној структури, а трудиће се и да спаја путнике сличних година, што не може бити обећано. Тако се избегава обавезна доплата за једнокреветну собу и евентуалне доплате за двокреветну собу (ако је то назначено програмом). Квалитет интернет конекције у смештају где је назначено да га има није гарантован и зависи од пружаоца интернет услуге, техничке опреме и временских услова.

– Аутобус ће путнике довести до физички најближе могућег места смештајној јединици, а путници су дужни да сами свој пртљак понесу до објекта.

– Манастирски конаци нису категоризовани и квалитет се разликује од манастира до манастира.

– Дужина трајања слободног времена за индивидуалне активности током програма путовања зависи од објективних околности (нпр. дужине трајања обилазака, термина полазака…).

– За све информације дате усменим путем, агенција не сноси одговорност. Једино валидан је писани програм путовања истакнут у просторијама агенције организатора или овлашћеног субагента.

– Организатор путовања задржава право промене програма путовања услед непредвиђених објективних околности (нпр. гужва на границама, гужва у саобраћају, затварање неког од локалитета предвиђеног за обилазак…) – Потписник уговора о путовању или представници групе путника обавезни су да све путнике упознају са уговореним програмом путовања, условима плаћања и Општим условима путовања организатора путовања.

-Тачно време поласка агенција одређује најкасније 24ч. пред путовање. Време доласка се не може предвидети јер зависи од пуно фактора.

– Факултативни излети нису обавезни део програма и зависе од броја пријављених путника. Цена се састоји од трошкова резервације, превоза, водича, улазница, организације… Термини факултативних излета су променљиви и зависе од слободних термина по локалитетима, броја пријављених путника и објективних околности.

– Лични пртљаг унесите са собом у аутобус. Пртљаг из бункера се не вади до смештаја у хотел/апартман/манастир, јер возачи своје паузе користе за одмор, ради ваше безбедности.

– Двокреветна соба може да садржи два одвојена кревета или један брачни кревет, а трокреветна соба три одвојена лежаја или један брачни и један одвојени, итд.

– Полазак је из Београда, и успутно стајање је могуће само на предвиђеним стајалиштима за туристички аутобус, ради ваше безбедности и то само ако аутобус пролази том рутом. Дакле, успутно скупљање путника је могуће само уколико се место стајања поклапа са рутом и уколико је потпуно безбедно за заустављање аутобуса.

-У аутобусу се слушају искључиво духовне песме на свим језицима. Путовање је са благословом духовника и духовно руковођено свештеником.

– Агенција не сноси одговорност за непредвиђене околности на путу и евентуална кашњења.

– За путнике који поседују биометријски пасош Р.Србије није потребна виза ни за једну од земаља кроз коју пролазимо, док се држављани других земаља који не поседују пасош Р.Србије морају сами распитати о визном режиму, те и сами обезбедити визу ако је то потребно. Агенција не сноси одговорност за добијање/одбијање визе и новац се не враћа у случају одбијања, тј. и у овом случају важе ОУП организатора путовања агенције Ловћен (тачка 12. која се тиче одустанка путника од путовања).

– Организатор путовања није овлашћен и не цени ваљаност путних и других исправа. Препорука је да проверите потребно важење пасосша за земљу у коју идете, а најчешће је то 3 или 6 месеци по повратку са путовања, у зависности од земље у коју се путује. У случају невалидности пасоша, агенција не сноси одговорност и није дужна да врати новац.

– Агенција ни на који начин не може да утиче и не сносни одговорност на дискреционо право граничне полиције било које од земаља кроз које пролазимо да не пусти путника у одређену земљу или га депортује. У том случају не постоји обавеза повраћаја уплаћених средстава.

– Измене имена путника, броја пасосша, измене места уласка или било које друге измене које се тичу саме реализације путовања могуће су најкасније 5 дана пред пут. Свака измена после тог времена сматраће се одустанком и новом пријавом где је задржавање 100% по одустаку.

– Због недовољног броја путника или услед више силе, агенција може отказати путовање до 7 дана пред полазак уз враћање новца приајвљеним путницима.

– Код авио аранжмана могуће је благо померање датума путовања у зависности од тренутка формирања групе и реда летења авио компаније.

 

*Уз ову понуду важе општи услови путовања агенције “Ловћен” усаглашени са ЈУТА! Организатор Ловћен д.о.о, Лиценца ОТП 259/2010, полиса на 300.000 еур за обештећење путника ДДОР Нови Сад.

Молимо да погледате рубрику често постављена питања.

 

Ширите православље:

6 Replies to “Православна Грузија 2022 – ОКТОБАР”

 1. Поштовани,
  Да ли су током овога путовања обезбеђени оброци на бази нпр полупансиона или…?!

 2. Поштовани, да ли су еври у употреби у поменутим државама (Турска, Грузија и Бугарска) или искључиво њихове валуте?

 3. Poštovani, koliko vidim, u ponudi se ne nalazi obilazak Samtavrijskog manastira gde se podvizavao Sveti Gavrilo Gruzijski. Ili možda nisam u pravu? Pozdrav.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *