Архимандрит Андреј Конанос

 

Када спознаш своју грешку, моли Бога: “Господе, Ти си ме ставио на проверу и открила се сва моја беда. Дао си ми могућност да покажем своју љубав, али ја то нисам учинио. Дозволи ми да угледам ко сам, и како сам испрва био замишљен“.

Дао ми је Господ термометар да измерим топлоту свог срца, и ја сам угледао да је хладно. У чему се то испољава? Када су моји непријатељи лоше говорили о мени, гневио сам се, када су ми чинили зло, био сам зао. Нисам добротом одговарао. Где је моја љубав?

Замислите се, колико смо далеки од речи Христових: „Љубите непријатеље своје“. Непријатеље? Како је могуће волети непријатеље, ако смо толико зли да понекад немамо довољно љубави ни за своје ближње. Како могу да волим свог непријатеља? То је немогуће.

Али, заправо, ова заповест неће бити толико тешка, ако на све будемо гледали Божанским очима. Само једно подсећање да ћемо једном умрети и да ћемо бити покривени травом, спушта нас са неба на земљу, то јест, само та једна мисао. Када размишљаш о томе, тада схваташ да нас све везује смрт. Са закашњењем ћеш поставити питање: Зашто нисам волео?

Није важно да ли те конкрентна особа воли или не, једноставно, твоје је да ти њу волиш. Знаш ли шта ће се десити са тобом, уколико победиш себе и заволиш? Посветићеш се! Сигурно нећеш пострадати! Покушај да волиш непријатеље своје, и имаћеш миран сан.

Једном приликом се, једном човеку који није желео да прихвати виши закон љубави, обратио његов духовник: „Пробај да не волиш, пробај да мрзиш, а онда ми реци да ли спаваш ноћу! Ако ти буде скакао притисак или падао шећер, не питај ме зашто је то“.Разлог наше мржње и неразумевања скривен је у дубини душе. Ако бисмо почели да копамо у себи и очистили се, онда бисмо схватили шта је права љубав. Из тога следи, да само тако можемо бити спасени – љубављу!

Моћи ћеш да се спасиш само онда када стално будеш мислио на љубав. Али како? Овако: рећи ћеш људима са којима си у расправи да је дружење са њима прелепо, да је путовати са њима право задовољство, да су то добри људи и да ти је драго што су поред тебе. Тада, чиме год да се бавиш, било да седиш за воланом или си код куће, увек ћеш чути глас љубави упућен свим тим људима. Ово увек имај на уму, настави да се мењаш, да се не би изгубио у овом свету.

 

Извор: Pravoslavie.ru

 

Ширите православље:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *