Током свог редовног засједања 30.10. ове године, Свети Синод Румунске Цркве одлучио је да канонизује Басарабског епископа из 20.вијека Дионисија Ерхана, чије су свете мошти пронађене нетрулежним раније ове године, током реконструкције у манастиру Сурућени у републици Молдавији.

Захтјев за канонизацију Светом Синоду је достављен од Епископског савјета митрополије Басарабијске.

Приснопамјатни епископ Дионисије Ерхан (1868-1943) је један од најзначајних црквених личности из Басарбије у првој половини 20 вијека.  Хиротонисан је за Епископа 22. јула 1918 године, када се румунске покраине ујединиле у једну државу.

1934.године је назначен за епископа епархије Ћетате Алба и Исмаил, и њоме је мудро управљао све до 1940.године. Уснуо је у господу 17, септембра 1943 године у Кешињолу.

Новопрослављени светитељ Дионисије биће литургијски прослављан сваге године 17.септембра, на дан његовог блаженог уснућа. Свечани чин канонизације планиран је у наредном периоду у републици Молдавији.

Свети Дионисије биче други Басарабијски светитељ који је канонизован од стрне Румунске Православне Цркве у протеклих 12 мјесеци.

У октобу 2017, свети митрополит Јосиф Нанијешу је канонизован од Светог Синода као Свети Јосиф Милостиви, митрополит Молдавије. Чин прослављања светитеља Јосифа Милостивог је одржан два пут: први пут 27. марта,2018. од стране Његове Светости патријарха Данијела у Јашију, а други пут у светитељевом родном селу у Молдавији.

Вијест преузета са: http://basilica.ro/en/holy-synod-glorifies-20th-century-bessarabian-bishop-dionysius-erhan/?fbclid=IwAR1pNorDR6tXmcmEWYP2-QoN_afWoJmdfcvdx2wEAJLLA_2O4y_pewgv2AU

Превео: Мр Милош Ненезић

Ширите православље:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *